Baris Puhovski (©Reuters)
Baris Puhovski (©Reuters)

Kako je Voša jednim potezom preokrenula prelazni rok u Srbiji

Vreme čitanja: 5min | čet. 21.07.22. | 08:04

Beloruski as Barus Puhovski je najveće ime u srpskom rukometu u poslednjoj deceniji. Pre tri godine je bio drugi strelac Lige šampiona, a pre dve prvi posle grupne faze

Da li se to konačno srpski rukometni klubovi bude iz višedecenijskog sna? Ovog leta svedoci smo pozitivnih stvari, najave boljih dana. Dinamo iz Pančeva je krenuo jako ovog leta, doveo iskusni golmanski tandem Obrada Ivezića i Nemanju Marjanovića, stigao je i levi bek, nekadašnji igrač Zagreba i brojnih evropskih klubova Duško Čelica, novi vetrovi duvaju i u Ljutice Bogdana, u Crvenoj zvezdi, koja je stala na noge, Metaloplastika je angažovanjem nekadašnjeg selektora Srbije Vladana Matića najavila šampionske ambicije...

Vojvodina je krajem maja proslavila devetu uzastopnu titulu u Srbiji, nastavila dominaciju, prišila prvu zvezdicu na dresu (jedini klub u Srbiji sa 10 titula), ali je tokom leta otišlo čak 10 igrača, među kojima i nosici igre – Jovica Nikolić, Gregor Ocvirk, Svetislav Verkić, Nemanja Ratković, Mladen Šotić, Aleksa Kljajić... Od startera iz prošle sezone ostao je samo veteran Nemanja Pribak.

Izabrane vesti

Početkom juna promenjeno je rukovodstvo Lala, umesto Milana Đukića, koji je otišao na poziciju čelnog čoveka Skupštine Vojvodine, novi predsednik Upravnog odbora postao je Dušan Bajatović. Stigla su trojica novih rukometaša pre skoro mesec i po – Milan Savić, Živan Pešić i Marko Vasić, kasnije i tuniški golman Idris Idrisi iz šampiona ove zemlje Esperansa.

Napadali su Lale mnoge igrače tokom leta, ali nije bilo nekog zvučnog pojačanja do početka ove nedelje, kada je kao grom iz vedrog neba stigla vest sa Slane bare da će naredne sezone crveno-beli dres Novosađana da nosi Baris Puhovski, beloruski reprezentativac, doskorašnji igrač ukrajinskog šampiona Motora iz Zaporožja. Radi se o beku, može da igra i na poziciji levog, ali i organizatora igre. Za one koji ne prate toliko rukomet – to je igrač sa ubedljivo najjačim „pedigreom“ u poslednjih desetak godina koji će braniti boje nekog kluba u Superligi Srbije.

Iako ima punih 35 godina, i verovatno da mu je prošao zenit u karijeri, radi se o rukometašu koji je dugo igrao u Ligi šampiona. Motor je bio redovni učesnik evropske elite, prethodnih šest godina je Belorus bio udarna igla tima iz Zaporožja. Puhovski nije samo bio učesnik Lige šampiona nego je prethodnoh godina bio jedan od najboljih strelaca u najjačem evropskom takmičenju. U sezoni 2019/2020, beloruski bek je bio najubojitiji rukometaš u grupnoj fazi Lige šampiona sa 72 gola. Pošto tim iz Zaporožja nije igrao nokaut fazu takmičenja, kasnije su ga pretekli Niklas Ekberg (82), Sander Sagosen (77), Aleiš Gomez Abeljo (74) i Ugo Deska (73).

Godinu dana kasnije, stao je na 60 golova u Ligi šampiona, a ispred njega je bio zemljak i saigrač iz Motora, pivotmen Vjačaslau Bohan, koji je ovog leta odbio Barselonu i potpisao trogodišnji ugovor sa Dinamom iz Bukurešta i biće saigrač Lazara Kukića u redovima rumunskog šampiona.

Puhovski u dresu Motora iz Zaporožja (©Reuters)Puhovski u dresu Motora iz Zaporožja (©Reuters)

Puhovski je najefikasniju sezonu u karijeru u Ligi šampiona imao 2018/2019, kada je stao na brojci od 87 pogodaka. Njegov Motor igrao je osminu finala Lige šampiona. Više golova od beloruskog beka imao je samo legendarni Švajcarac Andi Šmid iz Rajn Nekar Levena sa 90. Puhovski je podelio drugo mesto liste strelca sa levorukim bombarderima - Melvinom Ričardsonom, tada igračem Monpeljea i Aleksom Dujšebajevim, zvezdom Kjelcea.

Puhovski je rođen 3. januara 1987. godine u Malariti, gradu u jugozapadnoj Belorusiji u regionu Brest. Sa samo 15 godina je stigao u Minsk, u redove velikana SKA, gde je proveo sedam godina. Naredne tri je igrao za gradskog rivala Dinama, da bi se u sezoni 2012/2013 opet vratio u SKA. Posle finansijskog kraha beloruskog velikana, dve godine je igrao za mađarski Čurgo, da bi poslednjih sedam godina bio u redovima Motora iz Zaporožja. Prošlu sezonu je, posle rata u Ukrajini, proveo na pozajmici u SKA Minsk, da bi početkom nedelje stigao u Novi Sad i biće veliko pojačanje za trenera Borisa Rojevića i Lale.

Početkom godine dao je intervju za sajt SEHA lige, govorio je o svojim počecima karijere, o prelasku u SKA Minsk, ali se i dotakao priče o najboljim rukometašima.

Nikada nisam imao idole u drugim rukometašima. Voleo bih da budem kao Majkl Džordan ili možda Majkl Džekson. Šalu na stranu, moramo biti realni i reći da ako tražite najboljeg strelca u rukometu, to je bez sumnje Mikel Hansen. S druge strane, kada govorimo o najboljem igraču, onom koji dominira na obe strane terena, to je Nikola Karabatić. Osećam se kao da gledam njih dvojicu kao da gledam Mesija i Ronalda u fudbalu“, rekao je Puhovski.

Otkrio je da bi voleo da bude trener po završetku karijere.

Osećam da ne mogu dugo bez rukometa i zato ću se možda jednog dana okušati kao trener. Sve zavisi od prilike i da li će se moja porodica složiti sa tom idejom, ali da. Osećam da mogu mnogo da naučim mlađe generacije i takođe verujem da bi to bio dobar izazov za mene jednog dana“, istakao je novu rukometaš Novosađana.

Prošle sezone, Motor je morao, zbog rata u Ukrajini, da odustane od sezone u Ligi šampiona, pa je očekivano došlo do odlaska najboljih igrača. Tim iz Zaporožja će naredne sezone igrati u drugoj Bundesligi, ali i u Ligi Evrope, drugorangiranog takmičnje na tlu Starog kontinenta. Kako saznajemo, Puhovski je nuđen i drugim srpskim klubovima, ali na kraju je Vojvodina uspela da potpiše veliko pojačanje i tako preokrene prelazni rok u Srbiju u svoju korist. Novosađani se još nisu kompletirali, očekuje se još nekoliko pojačanja u napadu na 10. uzastopnu titulu.

Srpski klubovi stoje katastrofalno na EHF listi gde smo na užasnom 26. mestu. Ispred nas su „supersile“ - Izrael, Belgija, Grčka, Turska, Finska, Austrija... Prošle nedelje, srpski prvak, Vojvodina, neočekivano je odlučio da odustane od borbe za Ligu Evrope već da pohod u međunarodnom takmičenju krene u najslabijem EHF kupu gde će igrati i vicešampion Srbije Partizan, kragujevački Radnički i pančevački Dinamo.



tagovi

Boris PuhovskiRukometni transferiARKUS ligaRK VojvodinaRukometna superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara